1ste jaar a: STEM

Voor ‘Wiskundige en wetenschappelijke uitvinders’

Je nieuwsgierigheid voor alles rond je is groot: de natuur, de wereld, de mensen rond je. Je bent enorm geboeid in wetenschappen en gedreven om zelf naar oplossingen te zoeken. Misschien bedenk jij wel mee een oplossing voor de klimaatopwarming of ontdek je een vaccin dat voorkomt dat gevaarlijke virussen zich wereldwijd kunnen verspreiden.

Het keuzepakket STEM staat voor

  • Science
  • Technology
  • Engineering
  • Mathematics

Je leert je nieuwsgierigheid in een onderzoeksvraag te formuleren en gaat met de kennis die je krijgt via vakken als (natuur)wetenschappen, wiskunde, techniek aan de slag. Je studeert graag en vlot en hebt een brede interesse, ook voor theoretische vakken.

Laat je uitdagen in het FabLab* en laat je inspireren door de materialen, de toestellen en door je leraren die je mee op weg zetten om je onderzoek vorm te geven en uit te voeren!

* Een FabLab (samentrekking van Fabrication Laboratory), is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Hier staan onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen. Om de naam fab lab te mogen dragen, moet deze werkplaats voldoen aan het Fab Lab Charter. Meer info: Fablab Lier

En daarna?

Vanuit STEM kan je naar Moderne talen en wetenschappen variant STEM. Je breidt je basisoptie uit door STEAM te volgen. Hierdoor wordt je ontwerp nog sterker: je voegt het artistieke, het creatieve toe en je leert hoe je als een ondernemer je ontwerp aan de man brengt.

Je schakelt ook vlot naar deze basisopties:

  • Economische en bedrijfswetenschappen (Economie en organisatie)
  • Moderne talen en wetenschappen variant talen
  • Moderne talen en wetenschappen variant sport

Ook alle andere basisopties zijn mogelijk m.u.v. ‘Klassieke talen’.
Wat je ook kiest, sta stil bij wie je bent, wat je graag doet en wat je goed kan!

5 lesuren STEM
groeiuur (filmpje)1
STEM4
27 lesuren Algemene vorming
aardrijkskunde 2
beeld2
Engels1
Frans3
geschiedenis1
godsdienst (CLIL)2
lichamelijk opvoeding2
mens en samenleving1
muziek1
natuurwetenschappen2
Nederlands4
techniek2
wiskunde4

CLIL = Content and Language Integrated Learning.
De leerling kan dit vak in het Engels volgen.